Bogdan Teodorescu: Romania are a exporta foarte mult in lume cultura si experiment sociologic


Publicat in revista Q Magazin | sursa


Scriitorul şi jurnalistul Bogdan Teodorescu consideră că România are a exporta foarte mult şi cultură şi experiment sociologic în lumea largă.

În opinia acestuia, “societatea românească nu este într-o criză, ci într-o stare acută de instabilitate, care nu este dată de vreun anumit partid politic şi nu este vina cuiva”.

“Aceasta porneşte însă de la o altă realitate, aceea că schimbările care au trecut peste poporul român, peste societatea românească sunt atât de mari, atât de radicale şi atât de profunde încât este inevitabil să nu genereze instabilitate”, a declarat pentru AGERPRES Bogdan Teodorescu, care consideră că “aceasta nu este doar a României, ci este o instabilitate şi a Estului Europei în sine şi a altor ţări care au trecut prin tranziţii de forţa celor pe care le-a suportat poporul român”.

De asemenea, Bogdan Teodorescu a afirmat că ţara trece printr-o perioadă foarte complicată, care nu seamănă cu nimic şi la care trebuie să încerce să se adapteze.

“În general celor care sunt critici cu poporul român şi cu România eu le spun un lucru. Sunt popoare mult mai mari decât poporul nostru care au dispărut. Sunt ţări care nu mai există pe hartă. Noi suntem pe hartă, vorbim aceeaşi limbă, suntem în graniţele noastre, suntem suverani şi din acest punct de vedere eu cred că România este o ţară profund vindecată şi profund solidă. Şi această soliditate trebuie s-o lăudăm din perspectiva strămoşilor noştri şi să avem grijă de ea mai departe”, a spus el.

În opinia lui Teodorescu, “inevitabil literatura română preia aceste date şi ar fi bine să le preia fiindcă experienţa poporului român, a cetăţeanului român şi a creatorului român sunt toate unice în lume”.

“Aceste lucruri trebuie cunoscute atât din perspectiva valorii literare, dramatice şi a poveştilor incluse în ea, cât şi din perspectiva sociologică sau a unor realităţi pe care în altă parte n-ai unde să le măsori şi n-ai unde să le înţelegi. Eu cred că, datorită acestei vieţi pe care o duce, România are datoria de a exporta foarte mult şi cultură şi experiment sociologic în lumea largă. Şi cred că acesta este lucrul fundamental pe care trebuie să-l înţelegem din acest târg”, a mai afirmat acesta.

Teodorescu spune că “faptul că România încearcă să exporte aşa cum a reuşit cu filmul românesc, care e primul pas spre ieşire în lume a culturii române, demonstrează că trebuie să reuşească şi cu romanul românesc şi cu literatură sau cu studiile de specialitate din domeniul sociologic sau din alte domenii”.

Pe de altă parte Teodorescu şi-a manifestat satisfacţia în legătură cu apariţia unei cărţi în limba franceză.

“Mi-a apărut o carte în limba franceză ‘Băieţi aproape buni’, care a fost tradusă de editura din Marsilia ‘Les cahiers’ şi sunt extrem de entuziasmat de apariţia ei, fiindcă n-am mers pe filiera tipică ICR ş.a.m.d. Am mers prin agenţi literari, am fost selectat de editură şi am apărut pur şi simplu pe selecţie şi acest lucru mă bucură foarte mult”, a mai spus autorul.

Bogdan Teodorescu a participat, vineri, alături de alţi autori, la dezbaterea “Cum se reflectă criza societăţii în literatura română contemporană?”, moderată de acad. Eugen Simion.

De asemenea, la standul României sau în cadrul Salonului Literar CNL, la Scena autorilor sau în alte spaţii din târg s-au desfăşurat o serie de dezbateri precum: “Limba, cea din urmă libertate”, “Thrilller-ul între senzaţional şi politic”, “Est-Vest: regăsiri literare”, “Avangarda în Franţa şi România, destine încrucişate”, “Culisele Scriiturii: principiul incertitudinii”, “Un mozaic al identităţii”.

Totodată, Gabriela Adameşteanu a susţinut conferinţa “În intimitatea unui popor”, iar principele Radu a vorbit despre “Spiritualitatea românească în Europa secolului XX” şi a susţinut, ca de altfel numeroşi alţi autori români prezenţi la Salonul de la Paris, o sesiune de autografe.

Seria evenimentelor literare de la standul României sau din alte agore literare din cadrul Salon du livre continua sâmbătă cu numeroase alte întâlniri dintre care se remarcă dialogul “Reconstrucţia unei Românii europene”, ai cărei protagonişti vor fi academicianul francez Thierry de Montbrial şi acad. Eugen Simion.